Zamknij
,
Leśne spacery po szarej zimie mogą okazać się najlepszym antidotum na pobudzenie sił witalnych.
,
W ciągu 200 ostatnich lat medycyna dokonała olbrzymiego postępu ale nadal przeziębienie można leczyć tylko objawowo. A jak radzili sobie nasi przodkowie? Okazuje się, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy naturalnymi metodami stosowanymi przez starożytnych Greków a współczesnym ziołolecznictwem.
,
Zdarza się, że maluch wymyśla niestworzone historie, a ty nie wiesz jak zareagować? Twoje dziecko opowiada koleżankom i kolegom, że zwiedziliście cały świat, a wasz pies mówi ludzkim głosem? Pedagog radzi, jak się zachować się w takich sytuacjach i jak uniknąć ich w przyszłości.
,
Przed nami przygotowania do świąt. Zanim jednak zasiądziemy do wigilijnego stołu warto bliżej przyjrzeć się pewnej roślinie. Może się ona bowiem okazać bardzo przydatna w tym okresie i to nie tylko jako przyprawa, ale również jako środek wspomagający zdrowie. Majeranek ogrodowy (Maiorana hortensis), bo o nim mowa, to zioło, którego większości nie trzeba przed-stawiać. W wielu kuchniach używany od lat towarzyszy codziennemu przygotowywaniu posiłków. 
,
Czas Świąt Bożego Narodzenia kojarzy się z zapachem choinki, a dla zielarzy to dodatkowo czas zbioru igieł naszych rodzimych sosen, świerków i jodeł. Przetwory z igliwia to przede wszystkim źródło cennej o tej porze witaminy C z flawonoidami. Odwar z igliwia, a nawet całych młodych gałązek, jest najprostszym lekiem działającym wykrztuśnie i osuszająco drogi oddechowe. Przy okazji wzmaga działanie soków trawiennych i uspokaja podrażnioną błonę śluzową żołądka. Pachnący lasem napój pomoże obniżyć gorączkę poprzez uruchomienie „autosauny” – wywołanie potów.
,
Czy kawa szkodzi czy pomaga? Eksperci analizują wpływ kawy na zdrowie, w tym układ sercowo-naczyniowy, cukrzycę i choroby neurodegeneracyjne. Poznaj korzyści i zagrożenia!
,
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, który nie tylko osłabia organizm, ale także może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych, jeśli nie zostanie odpowiednio zdiagnozowany i leczony.
,
Dąb rośnie powoli i uczy cierpliwości. Pierwsze owoce wydaje dopiero po około 30 latach.
,
Przełom września i października to wyjątkowy czas dla miłośników piwa, ponieważ wtedy obchodzony jest Oktoberfest – festiwal, który prawdziwym piwoszom nie trzeba przedstawiać. Ja jednak zamiast zachęcać do konsumpcji tego trunku, zapraszam do bliższego poznania rośliny, która nadaje piwu jego charakterystyczny, gorzkawy smak. Chmiel, bo o nim mowa, jest fascynującym składnikiem nie tylko ze względu na swoje zastosowanie, ale także ze względu na właściwości i wpływ na końcowy aromat napoju.
,
Dysleksja to specyficzne zaburzenie rozwojowe, które dotyka zdolności czytania i pisania. Może mieć znaczący wpływ na rozwój edukacyjny i emocjonalny dziecka. W Polsce, podobnie jak na całym świecie, jest diagnozowana coraz częściej.
,
Sen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aktualnie szacuje się, że problemy ze snem może mieć nawet około 35-50% ludzi na całym świecie, a skutki bezsenności w stosunkowo szybkim czasie mogą prowadzić do pogorszania stanu psychicznego i fizycznego naszego organizmu.
,
Każdy zapewne spotkał się z choć jedną niepochlebną opinią na temat sera żółtego. Zdrowy rozsądek podpowiada jednak, że wszystkie tezy warto weryfikować. W istocie ser żółty to pożywna i wartościowa przekąska, która jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale także wielu cennych witamin i mikroelementów. Okazuje się, że przeciętny Polak zjada zaledwie połowę ilości sera żółtego, którą zjada przeciętny Francuz, a przecież mieszkańcy Francji w rankingach otyłości plasują się znacznie poniżej średniej europejskiej. Dlaczego warto dodać ser żółty do swojego menu? Podpowiadamy.
,
Czy wiedzieliście, że kawa kiedyś była sprzedawana w aptekach jako lek? Kawa to coś więcej niż codzienny napój – to historia, kultura i zdrowie w filiżance! Czy wiecie, jaką drogę przebyła, zanim trafiła na nasz stół?
,
Wygląda mniej spektakularnie niż większość bylin, jednak jej wartości lecznicze są naprawdę cenne. Mowa o przywrotniku pospolitym (Alchemilla vulgaris).