Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w nieżytach dróg oddechowych. Już kultury starożytne Rzymu, Grecji czy Egiptu uważały tę roślinę za bardzo skuteczny lek. Bardzo wysoko była ceniona również przez medycynę chińską oraz ajurwedę, gdzie stosowana jest po dzień dzisiejszy.
Do kanonu medycyny w Europie została wprowadzona w Anglii w XIII wieku. W średniowieczu przygotowywano z niej poprzez gotowanie korzenia, gęstą, ciemną masę, którą formowano w pałeczki, które stosowano w terapiach. Część z państwa z pewnością zna smak cukierków o charakterystycznym aromacie i bardzo słodkim smaku.
W stanie naturalnym lukrecja będąca rośliną wieloletnią rośnie w basenie Morza Śródziemnego, Morza Czarnego i w Azji Mniejszej. Uprawiana jest obecnie również w Polsce. Dorasta do 150cm.
Jednak dla ziołolecznictwa najważniejszy jest korzeń bo to on jest surowcem wykorzystywanym do leczenia. A korzeń tej rośliny jest gruby i potrafi dorastać do kilku metrów długości oraz ma słodki smak.
Roślina zawiera saponiny trójterpenowe w tym glicyryzynę, flawonoidy, fitosterole, pochodne kumaryny, gorycze, związki żywicowe i sole mineralne.
Lukrecja ma właściwości wykrztuśne dlatego poleca się ją stosować w formie wyciągów wodnych w schorzeniach dróg oddechowych. Ze względu na substancje w niej zawarte i jej działanie zioło to często bywa dodawane do mieszanek wspomagających oskrzela i płuca. Stosujemy je podczas infekcji sezonowych, w zapaleniu płuc i oskrzeli, chorobach grypopodobnych i produktywnym kaszlu by ułatwić odkrztuszanie.
Dodatkowo lukrecja działa wspomagająco na układ odpornościowy pobudzając naturalne mechanizmy obronne oraz wzmagając siły witalne. To stymulowanie może okazać się bardzo pomocne ze względu na porę roku, która czeka nas w nadchodzącym czasie. Słodnia ma też działanie przeciwalergiczne co jest szczególnie istotne w zapobieganiu reakcjom alergicznym na niektóre pokarmy.
Jedną z ważniejszych możliwości jaką posiada korzeń lukrecji jest jego wpływ na układ pokarmowy. Właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe są wykorzystywane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Tradycyjna medycyna chińska dodatkowo poleca lukrecję przy bólach brzucha i kolkach oraz stanach spastycznych dróg żółciowych. Warto też stosować wyciągi z lukrecji po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego.
Lukrecja działa również moczopędnie. Tutaj jednak trzeba zachować ostrożność gdyż stosowanie większych dawek zioła w połączeniu z lekami moczopędnymi może obniżać poziom potasu we krwi. Dodatkowo przy dłuższym stosowaniu wyciągi z lukrecji a głównie zawarta w nich glicyryzyna, mogą lekko podnosić ciśnienie. W związku z tym zaleca się zachować ostrożność u osób, które leczą się na nadciśnienie.
Większych dawek surowca nie powinno się stosować dłużej niż 4-6 tygodni. Dlatego dużo bezpieczniejsze jest sięganie po preparaty złożone, w których lukrecja stanowi jeden ze składników a jej działanie opiera się na synergicznej pracy z pozostałymi substancjami.
Glicyryzyna zawarta w lukrecji jest ponad 50 razy słodsza od cukru dlatego wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym i browarniczym. Służy też do aromatyzowania napojów chłodzących, alkoholowych ale możemy także ją spotkać w wyrobach cukierniczych. Wśród nas są z pewnością amatorzy cukierków lukrecjowych, o których wspomniałam na wstępie.
Z powodu swojego charakterystycznego smaku i słodyczy lukrecja bywa czasem nielubianym dodatkiem do herbat ziołowych. Ze względu jednak na jej dobroczynne działanie na układ oddechowy i pokarmowy warto się przełamać i jeśli jest taka konieczność pić mieszanki ziołowe zawierające ten składnik.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz