Przed nami przygotowania do świąt. Zanim jednak zasiądziemy do wigilijnego stołu warto bliżej przyjrzeć się pewnej roślinie. Może się ona bowiem okazać bardzo przydatna w tym okresie i to nie tylko jako przyprawa, ale również jako środek wspomagający zdrowie. Majeranek ogrodowy (Maiorana hortensis), bo o nim mowa, to zioło, którego większości nie trzeba przedstawiać. W wielu kuchniach używany od lat towarzyszy codziennemu przygotowywaniu posiłków.
Co jednak cennego skrywa jeszcze ta roślina?
Majeranek to roślina wieloletnia, jednak u nas, w chłodniejsze zimy może wymarzać. Dlatego raczej uprawia się ją jako roślinę jedno-roczną. Majeranek dorasta do 40 centymetrów, a jego długie łodygi pokrywają drobne, owalne listki. Kwitnie w lipcu i sierpniu drobnymi białymi lub jasno-liliowymi kwiatami. Warto pamiętać, że kwiaty są miododajne, więc dobrze by roślina znalazła miejsce w ogródku lub na balkonie i stanowiła pożytek dla pszczół.
Delikatne włoski pokrywające roślinę nadają jej barwę niebieskozieloną lub białawą w zależności od odmiany. Ma bardzo charakterystyczny silny zapach, który zawdzięcza olejkowi eterycznemu. Majeranek był już znany w kulturach starożytnych Egiptu, Rzymu czy Grecji. Początkowo uważano go za środek leczniczy i kosmetyczny np. jako surowiec do wyrobu perfum, co też wykorzystuje się po dzień dzisiejszy. Używano go także do celów obrzędowych i dekoracyjnych. Dopiero w późniejszym okresie został uznany za zioło przyprawowe. Majeranek to jedno z niewielu ziół, które były używane w kuchni staropolskiej. Do naszego kraju trafił wraz z anyżem, kminkiem i kolendrą za sprawą królowej Bony. Obecnie w środowisku naturalnym możemy go spotkać w basenie Morze Śródziemnego.
W Polsce pozyskuje się z plantacji. Surowcem zielarskim jest zioło i otrzymywany z niego olejek eteryczny. Majeranek jest cenny ze względu na zawarte w nim składniki. A należą do nich: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, związki gorzkie, fitosterole oraz sole mineralne i witaminy. Majeranek ma właściwości rozkurczowe, wiatropędne, żółciopędne i ściągające dlatego napary z niego często stosuje się w zaburzeniach trawiennych. Sprawdzi się także w stanach spastycznych żołądka i jelit oraz nad-miernym gromadzeniu się gazów. Patrząc na ulgę jaką może przynieść majeranek w dolegliwościach gastrycznych warto by potrawy przygotowywane na świąteczny stół, jak groch z kapustą czy pierogi z kapustą i grzybami wzbogacić tym zielem. Uchroni to przewód pokarmowy przed uciążliwymi niespodziankami. Dodatkowa funkcja pobudzania wydzielania soków trawiennych poprawi pracę żołądka i jelit.
Roślina ta działa też bakteriostatycznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie dlatego napary lub olejek możemy z powodzeniem wykorzystywać w infekcjach sezonowych związanych z nieżytem dróg oddechowych. Majeranek służy również do leczenia nieżytu błony śluzowej nosa gdzie wykorzystujemy maść z niego przygotowaną. Ta forma podania bardzo dobrze sprawdza się u dzieci w infekcjach przebiegających z katarem. Przy kaszlu natomiast przydadzą się jego właściwości wykrztuśne. Majeranek może być również doskonałym dodatkiem do kąpieli aromatycznych, które warto wykorzystywać w czasie grypy lub przeziębienia oraz w profilaktyce schorzeń reumatycznych.
Wśród wielu roślin aromatycznych, które są jednocześnie przyprawami majeranek jest chyba najbardziej popularny i obecny niemal w każdej kuchni. Dlatego oprócz dodawania go do różnych zup; barszczu, żurku czy kapuśniaku lub bardziej tłustych mięs jak wieprzowina, kaczka czy gęś zaprośmy to zioło do naszej apteczki. Bo nie tylko pomoże układowi pokarmowemu w wydajnej pracy ale usunie również dolegliwości górnych dróg oddechowych.
I tym pachnącym olejkiem eterycznym akcentem życzę Państwu radosnych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia spędzonych wśród bliskich. A na każdy dzień dużo zdrowia i pogody ducha.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz