Swoje wyjątkowe właściwości czekolada zawdzięcza przede wszystkim kakao – podstawowemu składnikowi używanemu w jej produkcji. Zawarte w nim flawonoidy wykazują zdolność do zmniejszania stężenia LDL-cholesterolu (tzw. złego cholesterolu) i trójglicerydów, zwiększenia stężenia HDL-cholesterolu (tzw. dobrego cholesterolu), obniżania ciśnienia tętniczego krwi i ograniczania powstawania w organizmie czynników prozapalnych. Wszystkie te działania wpisują się w obszar ograniczania czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych – mówi Ewa Glońska-Strączek.
Najzdrowszym wyborem jest czekolada gorzka, która stanowi źródło magnezu, żelaza, cynku, antyoksydantów i polifenoli. Zawiera także teobrominę i wapń. Dodatkowo gorzka czekolada ma znacznie mniej kalorii od czekolady mlecznej, a jej spożycie wpływanna spowolnienie trawienia, czym wywołuje uczucie sytości. Czekolada ma dużą wartość energetyczną. Spożywanie jej nawykowo w większych ilościach wiąże się oczywiście z ryzykiem przybrania na wadze, a nadwaga i otyłość zwiększają z kolei ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. - wyjaśnia.
Czekolada może nas wprawić w dobry nastrój dzięki zawartości tryptofanu, odpowiedzialnego za podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Już sam jej zapach i smak wyzwalają duże dawki szczęścia. Dodatkowo spożywanie pokarmów zasobnych w tryptofan w godzinach wieczornych ułatwia zasypianie – oznajmiła Glońska-Strączek.
Dobra czekolada zawsze będzie miała podane kakao na pierwszym miejscu. Zawartość tego składnika wpływa nie tylko na jej smak, ale też na posiadane właściwości zdrowotne, dlatego im więcej tym lepiej. Najbardziej wartościowa zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej, są też takie, które mają jej 90 proc. W bardzo dobrej czekoladzie nie powinno być sztucznego emulgatora E 476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu. Jest to związek chemiczny, półsyntetyczny. Czekolada nie powinna też zawierać sztucznych aromatów. Warto pamiętać, że można wybrać produkt, który nie zawiera oleju palmowego, nie jest on niezbędny w tym produkcie – dodała.
Te wymienione produkty wyróżniają się mniejszą kalorycznością i indeksem glikemicznym w porównaniu do tradycyjnego cukru. Taka czekolada ma bardzo podobne właściwości do standardowej odmiany. Warto wiedzieć, że do wykonania tabliczek niezawierających cukru wykorzystuje się więcej kakao, czyli jest zdrowsza – wyjaśniła dietetyk.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Nadprogramowa sesja Rady Miejskiej
Kiedy i gdzie będzie można zapoznać się z listą radnych którzy głosowali za?
Bielszczanin
08:27, 2025-10-09
Mateusz Dubiel kończy udział w Konkursie Chopinowskim
Skandal
Andrzej
14:07, 2025-10-08
Nagroda za rewitalizację pawilonu lodowego
Ten koserwator to chyba niedowidzacy ze pozwolil zachowac te szkaradne szkalne nadbudowy
mieszkaniec
12:47, 2025-10-06
Rusza głosowanie na projekty BO2026
Niestety nie jest prawdą, że głosować mogą wszyscy mieszkańcy Bielska-Białej. Głosować mogą wyłącznie mieszkańcy osiedli, których projekt dotyczy. Dla przykładu: dla Dolnego Przedmieścia nie ma zaakceptowanych projektów więc mieszkańcy tego okręgu nie mogą głosować. To bardzo wykluczająca polityka, przecież wszyscy mieszkamy w tym samym mieście.
rozczarowana
14:11, 2025-10-04