Dlaczego grudzień to idealny czas na przygotowanie nalewki?
Grudzień ma w sobie coś magicznego – to miesiąc, który zaprasza do zwolnienia tempa, zadbania o domową atmosferę i… eksperymentowania w kuchni. Nalewka z pomarańczy i goździków idealnie wpisuje się w ten klimat. Jest aromatyczna, pachnie świętami i ma jeszcze jedną zaletę: czas działa na jej korzyść.
Jak zdradza szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy, który zechciał podzielić się tym specjałem: Dobra nalewka to taka, która ma czas dojrzeć. Smaki muszą się przegryźć i połączyć, by osiągnąć pełną harmonię.
Przepis na świąteczną nalewkę z pomarańczy i goździków
Składniki:
4 duże pomarańcze (najlepiej ekologiczne)
10 goździków
500 ml spirytusu (95%)
500 ml wody
300 g cukru
1 laska cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj pomarańcze i obierz je ze skórki, starając się, by nie było białej części (albedo), która może nadać nalewce gorzki smak. Skórki pokrój na mniejsze kawałki.
Maceracja: W dużym słoju umieść skórki pomarańczy, goździki i laskę cynamonu. Zalej wszystko spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząsaj słojem.
Przygotowanie syropu: Po 2 tygodniach przygotuj syrop cukrowy. W garnku podgrzej wodę i rozpuść w niej cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
Przefiltruj macerat przez gazę lub drobne sitko, aby usunąć skórki i przyprawy. Połącz przefiltrowany macerat z ostudzonym syropem cukrowym.
Przelej nalewkę do butelek, szczelnie zamknij i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
I teraz najtrudniejsza część – czekanie. Im dłużej nalewka dojrzewa, tym głębszy i bardziej harmonijny staje się jej smak. Szef kuchni z Dwór Korona Karkonoszy poleca odczekać przynajmniej trzy miesiące, ale jeśli wytrwasz do lata – gratulacje, zawartość każdej butelki nagrodzi Cię wyjątkową głębią smaku i aromatu.
Jak i z czym degustować tę wyjątkową nalewkę?
Nalewka z pomarańczy i goździków to coś więcej niż napój. To kulinarne doświadczenie, które najlepiej smakuje w towarzystwie wykwintnych przekąsek. Idealnym kompanem będzie deska serów – wyselekcjonowane gatunki, które podkreślą jej cytrusowe nuty i korzenną głębię.
Szef kuchni poleca połączenia z:
CIC w Bielsku-Białej. Wiadomo gdzie powstanie
To jest szokujące swoi ludzie czekają lata na mieszkanie ,do lekarza miesiącami zabiera się przymusowo ,bez pytania duże kwoty składki zdrowotnej a leczyć musimy się prywatnie za 400zl wizyta u specjalisty bez paragonów gotówka (dlaczego nie ma kasy fiskalnej)obcy dostanie od dzystko ma tacy
Ewakasimska
10:08, 2025-06-18
Flagi Palestyny na obchodach rocznicy powstania Izraela
From the river to the sea, Palestine will be free!
Bielszczanin
19:41, 2025-05-22
Flagi Palestyny na obchodach rocznicy powstania Izraela
Wiecie czego nienawidzę bardziej niż femoidy? Propalestyńskich femoidów!
Incel
19:30, 2025-05-22
Flagi Palestyny na obchodach rocznicy powstania Izraela
Skandaliczne zachowanie. Mam nadzieję że zostaną porządnie ukarani i ewentualnie wywaleni ze studiów. W państwie demokratycznym nie ma miejsca na antysemityzm i popieranie terroryzmu.
Żonaty Prawiczek Rog
19:20, 2025-05-22
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz