Zamknij

Oczyszczająca moc kopru włoskiego - idealny dodatek do wiosennej detoksykacji

10:27, 08.04.2023
Skomentuj Koper włoski Koper włoski

Wiosna to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje szczególnej troski. Jednym z najważniejszych organów, które warto zadbać o jego detoksykację jest wątroba. Dowiedz się, jakie zioło może pomóc Ci w tym procesie i jakie korzyści dla zdrowia przynosi jego stosowanie. Poznaj moc kopru włoskiego!

Wiosna coraz śmielej wkracza w nasze życie. To czas przebudzenia i odrodzenia ale również jak mówi medycyna chińska czas oczyszczania i najbardziej intensywnej pracy wątroby. Warto teraz zadbać o jej detoksykację i wspomaganie by kondycja układu pokarmowego była jak najlepsza. A że święta tuż, tuż przyda się nam zioło, które odciąży wątrobę i przewód pokarmowy gdy zbyt duża ilość smakołyków wyląduje nie tylko na talerzu, ale i w naszym brzuchu. Polecam by umieścić w swojej diecie koper włoski (Foeniculum capaillaceum).

Koper włoski opisywał już w swoich dziełach grecki lekarz Dioskurides. A starożytni medycy rzymscy i greccy zalecali go jako środek wiatropędny i moczopędny. Znalazł on również swoje miejsce wśród mieszanek przygotowywanych jako odtrutki. Medycyna starożytna sięgała po to zioło bo właśnie rejon Morza Śródziemnego jest rodzimym miejscem występowania tej rośliny. Koper włoski ma jednak też swoje miejsce w innych klasycznych medycynach: jak ajurweda, tradycyjna medycyna chińska czy tybetańska oraz kampo czyli japońska praktyka leczenia ziołami.

Koper włoski to roślina wieloletnia, która w pierwszym roku wytwarza korzeń i rozetę liści, a dopiero w następnym tworzy pęd kwiatowy. Liście są nitkowate i mają długie ogonki. Roślina kwitnie od lipca do września kwiatami zebranymi w żółte baldachy, które są też dobrym pożytkiem dla pszczół. Koper ma silny ale przyjemny anyżowy zapach. W Polsce roślina jest uprawiana i to właśnie z upraw pozyskuje się surowiec zielarski. W tym przypadku surowcem są owoce oraz olejek z nich otrzymywany. Owoce są bogate właśnie we wspomniany olejek, substancje białkowe, flawonoidy, związki kumarynowe i sole mineralne.

Owoce kopru włoskiego mają działanie pobudzające wydzielanie i pracę żołądka. Działają wiatropędnie i przeciwwzdęciowo, zwiększają łaknienie i poprawiają trawienie. Funkcje rozkurczowe i żółciopędne jakie wykazują wspomagają pracę wątroby. Wymienione możliwości kopru włoskiego zwanego też fenkułem będą dla nas przydatne nie tylko podczas zbliżającego się okresu świątecznego ale także by wydajnie wspomóc oczyszczanie organizmu.

Koper włoski możemy też polecić w biegunkach, łagodnych lub średnio nasilonych nieżytach jelit oraz w niestrawności nerwowej i czynnościowej. Oprócz wzdęć warto sięgać po koper w bólach brzucha i kolkach w obrębie jamy brzusznej oraz zaparciach, w tym nie tylko u dorosłych ale również u niemowląt i dzieci. Wskazaniem dla tej rośliny są bóle w podbrzuszu i bolesne zaparcia. Ponieważ owoce mają komponentę mlekopędną dlatego stają się bardzo cennym dodatkiem do herbatek wywołujących oraz wspomagających laktację.

Fenkuł działa również wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie dlatego można go stosować w przewlekłym i ostrym zapaleniu oskrzeli, zakażeniach dróg oddechowych u dzieci, w kaszlu, chrypce a także w osłabieniu i utracie głosu.

Olejek działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo stąd jego wykorzystywanie w infekcjach dróg oddechowych oraz w terapiach zwalczających pasożyty. Stosować będziemy go też w zaburzeniach trawienia , zapaleniu wątroby i kamicy pęcherzyka żółciowego. Pamiętać trzeba, że jak większość olejków, podobnie ten w dużych dawkach może mieć działanie drażniące. Nie należy stosować olejku z kopru w czasie ciąży gdyż pobudza on czynność skurczową macicy.

Zewnętrznie napary z owoców wykorzystujemy do przemywania oczu oraz w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Olejek natomiast dzięki szerokiemu spectrum możliwości można zastosować w pomocniczo w leczeniu świerzbu i wszawicy.

Koper włoski jest też obecny w naszej kuchni i to bardzo dobrze bo jego właściwości doskonale wzbogacą domowy chleb, zupy czy kiszonki. Częścią jadalną fenkułu są też liście używane jako przyprawa do zupy i mięsiste pochwy liściowe, które są dodatkiem do sałatek. Olejkiem często aromatyzuje się herbaty, wina, wódki gatunkowe czy likiery.

Jeśli nie mamy dostępu do kopru włoskiego to wybierzmy koper ogrodowy bo jego możliwości działania są podobne a walory smakowe też urozmaicą nasze potrawy. Obie te rośliny są wartościowy dodatkiem, który goszcząc na naszych stołach nie tylko w święta przyczyni się do lepszej pracy żołądka, wątroby i całego przewodu pokarmowego a to z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. I tego zdrowia oraz radości życzę Państwu z okazji Wielkanocy.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%