Zamknij

Jeżówka purpurowa naturalne wsparcie odporności przed sezonem grypowym

12:39, 08.10.2022 Monika Tyrna – Naturoterapuetka Aktualizacja: 12:42, 08.10.2022
Skomentuj Jeżówka purpurowa naturalne wsparcie odporności przed sezonem grypowym Jeżówka purpurowa naturalne wsparcie odporności przed sezonem grypowym

Jesień, to najwyższy czas aby pomyśleć o swojej odporności. Zadbać o nią możemy w sposób naturalny; spacery, odpowiednia dieta. Czasem przyda się jednak sprawdzony preparat oparty na nauralnych składnikach. Zobaczmy zatem, jak zadbać o naszą odporność przed sezonem grypowym.

Chłodna i deszczowa aura za oknem dobitnie przypomina nam ,że nieubłaganie zbliża się okres jesienno – zimowy. Prawdopodobnie słoneczne i ciepłe dni jeszcze na jakiś czas do nas powrócą, ale warto zacząć myśleć o wzmocnieniu odporności naszego organizmu przed nadchodzącą słotą. Trzeba postarać się, by zmieniające się warunki atmosferyczne nie wpłynęły niekorzystnie na nasz stan zdrowia i dobre samopoczucie. Sprzymierzeńcem w dbaniu o odporność będzie jeżówka purpurowa ( Echinecea purpurea ), ale również inne jej odmiany.

Jeżówkę kojarzymy najczęściej z naszych przydomowych ogródków i kwietnych rabatek. Ale roślina ta była od dawna stosowana przez indiańskie plemiona Ameryki Północnej. Bo też w tamtym rejonie występuje ona w stanie naturalnym. Pierwotne ludy Ameryki wykorzystywały jeżówkę przy przeziębieniach, trudno gojących się ranach czy zatruciach. To stamtąd za pośrednictwem osadników ziele to zawitało do Europy na początku XX wieku. Obecnie uprawiane jest do celów leczniczych na plantacjach w Europie i Azji.

Jeżówka to bylina z rodziny astrowatych o charakterystycznych kwiatach udekorowanych purpurowymi płatkami, które zdobią ją od lipca do września. Liście mają jajowaty lub lancetowaty kształt i są szorstkie w dotyku. Surowcem zielarskim wykorzystywanym zarówno w lecznictwie jak i naturoterapii są korzeń oraz ziele. Ziele zawiera fenolokwasy, flawonoidy i polisacharydy zaś korzeń to zbiór między innymi alkiloamidów i fenolokwasów.

To właśnie te składniki będą działały stymulująco na nasz układ immunologiczny, czyli będą podnosić odporność organizmu na wszelkiego rodzaju infekcje sezonowe. Dlatego warto jeżówkę stosować w stanach osłabienie odporności oraz nawracających chorobach górnych dróg oddechowych, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Jeżówka wykazując w badaniach właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe będzie miała zastosowanie w przeziębieniu, grypie, chorobach grypopodobnych i anginie. Ponieważ zioło to ma też komponentę przeciwgorączkową warto stosować je w chorobach przebiegających z gorączką np. ; w zapaleniu oskrzeli. Możliwości przeciwbólowe oraz oczyszczające z produktów przemiany materii możemy wykorzystywać w stanach zapalnych układu moczowego czy pomocniczo w schorzeniach gruczołu krokowego ale również w zapaleniu stawów.

Miejscowe wyciągi z tej dekoracyjnej rośliny stosujemy w leczeniu trudno gojących się ran, opryszczce, zapaleniach skóry czy zmianach alergicznych. Jeżówka ma bowiem własności regeneracyjne, ochronne i nawilżające.

Najistotniejsze jednak z punktu widzenia zdrowia każdego z nas jest jednak działanie immunostymulujące jeżówki. Sezonowe infekcje klasyfikowane najczęściej jako przeziębienia a objawiające się kichaniem , zatkanym nosem, podrażnieniem błon śluzowych, bólem gardła, kaszlem czy zapaleniem zatok są wskazaniem do stosowania preparatów z tej rośliny. Badania wykazały ,że zarówno w profilaktyce jak i leczeniu jeżówka a szczególnie jaj alkoholowe wyciągi wykazały się dużą skutecznością. Z jednej strony zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia przeziębiania czy grypy a z drugiej skracając czas choroby. Jeżówka modulując określone funkcje komórek odpornościowych i wpływając na ich aktywność jednocześnie ogranicza przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych przez błony śluzowe a tym samym chroni nas przed ich prozapalnym działaniem.

WHO ale także tradycyjna fitoterapia pokazują nam, że stosowanie preparatów zawierających jeżówkę wspomaga pracę układu immunologicznego ale również przez wykazywanie własności leczniczych ogranicza rozwój choroby. Ten wpływ na odpowiedź immunologiczną naszego organizmu będzie więc przydatny w przeziębieniu, grypie czy infekcjach wywołanych przez koronawirusy.

Warto więc w zbliżającym się okresie sięgać po preparaty z jeżówki czy to w formie wyciągów, tabletek czy syropów by skuteczniej zabezpieczyć się przed zachorowaniem na sezonowe infekcje. Wykorzystujmy moc natury jaka jest zawarta w tym zielu i dołączmy go do innych stymulatorów naszej odporności jak: rokitnik, czarny bez, dzika róża czy malina. A organizm z pewnością odwdzięczy się nam lepszym samopoczuciem i zdrowiem na co dzień.

(Monika Tyrna – Naturoterapuetka)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%