Jak dowiedział się nasz portal, nie wyłoniono jednego zwycięzcy. Jury wytypowało natomiast trzy konkursowe propozycje, których receptury złożą się ostatecznie na jedno reprezentatywne ciastko z Bielska-Białej. Otrzyma ono swoją nazwę, którą na tę chwilę owiana jest jeszcze tajemnicą. Wiemy jedynie, że będzie dość zaskakująca. Receptura będzie certyfikowana, zastrzeżona i co roku odnawiana dla chętnych zakładów cukierniczych.
A oto jak przebiegał wtorkowy finał konkursu.
Słodkie wypieki, wśród których znalazły się biszkopty, bezy, bajaderki, ciasta piwne, szpinakowe, czekoladowe, ciastka z kremem, owocami i galaretką, babeczki oraz serniki, oceniało pięcioosobowe jury w składzie:
- przedstawiciel Światowego Związku Stowarzyszeń Kucharzy, mistrz cukierniczy, właściciel cukierni Pavlova z Lubonia pod Poznaniem - Paweł Mieszała.
- zastępca prezydenta Bielska-Białej Adam Ruśniak,
- mistrz cukierniczy i właściciel cukierni Alicja z Żywca Henryk Studencki,
- mistrzyni cukiernicza - przedstawicielka Beskidzkiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bielsku-Białej - Agnieszka Miksa
- mistrzyni cukiernicza, pedagog, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej - Beata Hojny.
Jury poddało ocenie nie tylko wygląd i smak cukierniczego wyrobu, ale również możliwość wdrożenia go do produkcji oraz zgodność merytoryczną receptury z proponowanym produktem.
Celem konkursu jest opracowanie i wdrożenie do bielskiej gastronomii oraz punktów sprzedaży detalicznej receptury słodkiego wyrobu cukierniczego w postaci jednoporcjowego ciastka o dowolnym kształcie, wielkości i sposobie przygotowania. Ciastko ma być wizytówką miasta i powinno docelowo znaleźć się w asortymencie sprzedaży jak największej liczby punktów w Bielsku-Białej. Mamy nadzieję, że uda się nam wybrać jedno ciastko i stworzyć modę na jego serwowanie, nie tylko w punktach gastronomicznych, ale też w domach bielszczan, bo receptura wykonania będzie powszechnie dostępna
– mówi zastępca prezydenta miasta Adam Ruśniak, jeden z członków jury, który zdradził przy okazji, że osobiście gustuje w ciastkach ciemnych.
A jak na kwestię smaków zapatruje się mistrz cukierniczy, Pawła Mieszała.
Na pewno musi być to coś z nutką alkoholową, bo Bielsko-Biała kojarzy się z zakładami spirytusowymi. Miasto nasuwa też skojarzenie z Włochami, z górami, z miastem wielokulturowym - takie multikulti i w tym kierunku ten smak powinien pójść. Ale innych punktów zaczepienia też jest mnóstwo – doskonała kwestia bajek, Bolka i Lolka
– mówił P. Mieszała.
Konkurs wygląda fajnie, a my jesteśmy jurorami, którzy znają się na swojej pracy i to dobrze rokuje
– dodał.
Smaki są rzeczywiście różnorodne, cukiernicy skupili się na zupełnie innych aspektach. Miałam już zaskoczenia, pewne produkty zrobiły na mnie wrażenie
– potwierdziła jurorka Agnieszka Miksa
Mam już dwóch faworytów, smaki są niezłe – mówił jeszcze przed południem. – Niestety niektóre ciastka są, jak ja to nazywam - przedobrzone, za dużo smaków, za dużo esencji
– wypowiadał się mistrz cukierniczy i właściciel cukierni Alicja z Żywca Henryk Studencki.
Gdybyśmy chcieli stworzyć takie ciastko historyczne, powinniśmy korzystać z tego, co było dostępne kiedyś, np. twaróg, owoce - gruszki, czy bakalie
- tłumaczyła mistrzyni cukiernicza, pedagog, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej Beata Hojny
łasuch13:55, 23.05.2021
Takie ciacho powinno być niebanalne. Trudno stworzyć tradycję, ona sama tworzy się przez lata lub dziesięciolecia. Zanim wypiek przyjmie się jako wizytówka miasta miną więc lata.
14 zastępów straży gasiło pożar w Mazańcowicach
https://zrzutka.pl/ch98eg?utm_medium=social&utm_source=messenger&utm_campaign=sharing_button
MarcinB
17:40, 2025-07-09
CIC w Bielsku-Białej. Wiadomo gdzie powstanie
To jest szokujące swoi ludzie czekają lata na mieszkanie ,do lekarza miesiącami zabiera się przymusowo ,bez pytania duże kwoty składki zdrowotnej a leczyć musimy się prywatnie za 400zl wizyta u specjalisty bez paragonów gotówka (dlaczego nie ma kasy fiskalnej)obcy dostanie od dzystko ma tacy
Ewakasimska
10:08, 2025-06-18
Flagi Palestyny na obchodach rocznicy powstania Izraela
From the river to the sea, Palestine will be free!
Bielszczanin
19:41, 2025-05-22
Flagi Palestyny na obchodach rocznicy powstania Izraela
Wiecie czego nienawidzę bardziej niż femoidy? Propalestyńskich femoidów!
Incel
19:30, 2025-05-22