Świętowanie rozpocznie się koncertowo. W piątek w amfiteatrze „Drzewiarz” w Jasienicy wystąpią kolejno:
Dzień później – prezentacja wszystkiego, co najlepsze w gminie Jasienica – od najmłodszych strażaków-ochotników, ale też muzycznie i tanecznie. Z myślą o dzieciach przygotowano bezpłatny ogród dmuchańców oraz warsztaty rękodzieła artystycznego: bibułkarstwo, ceramika, a także wypiekanie pieczywa w piecu chlebowym.
Niedziela to zaproszenie do degustacji potraw z powiatu bielskiego i Słowacji w ramach Festiwalu Tradycji „Kulinarne pogranicze”.
„Będzie dużo drobiu i jajek”- zapowiada Magdalena Więzik, naczelnik wydziału promocji powiatu, kultury, sportu i turystyki w Starostwie Powiatowym w Bielsku-Białej. To będzie rekordowy przegląd kulinarny, bo weźmie w nim udział aż 41 kół gospodyń wiejskich z powiatu!
Każde koło przygotuje 5 potraw w kategoriach: produkt, zupa, danie główne, napoje i nalewki oraz ciasta i desery, więc do degustacji będzie ponad 200 potraw. Jak wyjaśnia Magdalena Więzik, rozmach kulinarny to efekt pozyskanego dofinansowania z programu Interreg Polska – Słowacja. „Napisany przez nas projekt uzyskał wsparcie w wysokości prawie 210 tys. zł, a jego częścią jest przegląd potraw i bezpłatna degustacja dla mieszkańców, która rozpocznie się w niedzielę o godz. 14:00”- mówi Więzik.
Nowością powiatowych uroczystości jest rozstrzygnięcie Powiatowego Konkursu „Pasieka Roku 2024”. To druga edycja przedsięwzięcia, które zwraca uwagę na rolę pszczół i ochronę naturalnego środowiska. Trzeci dzień gminnego i powiatowego święta zakończy koncert zespołu Grzybowski Band, zabawa taneczna i teatr ognia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz