Zamknij

Odkryj nowe smaki na świąteczny obiad

12:38, 09.12.2023 . Aktualizacja: 13:05, 09.12.2023
Skomentuj fot. ilustracyjne fot. ilustracyjne

Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.

Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 20 minut
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 1 łyżka Pasty z chili House of Asia
  • 3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon
  • 2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę
  • 8-10 filetów śledziowych Matias w solance
  • 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
  • 2 średnie szalotki pokrojone w piórka
  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
  • Pieprz do smaku
  • Woda z cytryną do namoczenia śledzi

Sposób przygotowania:
Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.
Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc). TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Tatar ze śledzia z jalapeno

  • Ilość porcji: 4
  • Czas:15 minut
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
  • 3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę
  • 200 g marynowanych filetów śledziowych 
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 
  • 1 łyżka posiekanej kolendry 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Filety odsącz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski, dodaj ogórka, kolendrę, jalapeno oraz oliwę, całość delikatnie wymieszaj.
Cebulę sparz wrzątkiem i wystudź, następnie dodaj do śledzi, dopraw pieprzem, wymieszaj.


Pasztet z fasoli z grzybami

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 20 minut
  • Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 50 g Panierki Panko House of Asia
  • 30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 2 cebule drobno posiekane 
  • 3 jajka
  • 100 g odciśniętej kiszonej kapusty 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Odrobina masła do wysmarowania formy
  • 100 g wody

Sposób przygotowania:
Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.


Azjatycka Ryba po Grecku

  • Ilość porcji: 4 
  • Czas: 35 minut
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 2 łyżki Pasty miso House of Asia
  • 230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej 
  • 600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 średnie cebule
  • Mąka do smażenia 
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania: 
Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. 
Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki. 

Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny "przegryzł" się z rybą.

Zupa grzybowa z makaronem Mie

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 35 minut
  • Poziom ostrości: 1

Składniki: 

  • 60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia 
  • 1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1-2 łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku
  • 1 łyżka Pasty Miso House of Asia
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz czarny do smaku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania: 
Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, następnie zagotuj, wystudź i pokrój w paski.
Do garnka wlej oliwę, podsmaż pastę miso z pastą z czosnku, cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion, grzybowy sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową zupę dopraw pieprzem, podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem.

Barszcz czerwony z grzybami shiitake

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 20 minut
  • Poziom ostrości: 1

Składniki: 

  • 60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
  • 3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół
  • 2 l wody 
  • 2 kg buraków
  • 1 średni seler 
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 
  • 2 cebule przekrojone na pół
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowanie: 
Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.
Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy. 
Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

  • TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.
  • TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu buraczanego. 

Pierogi z grzybami i kapustą

  • Ilość porcji: 6
  • CzasL 30 minut 
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
  • 2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 cebul pokrojonych w kostkę
  • 60 ml oleju lnianego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Ciasto: 
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml wrzącej wody
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie odciśnij.
Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij 3 cebule i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Włóż masło do gorącej wody, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi w pierogi. Gotuj w gorącej wodzie do miękkości przez około 3 minuty, a w międzyczasie zeszklij na oleju lnianym pozostałe 3 cebule.
Gotowe pierogi podawaj z cebulką. 

Dorsz w panko ze szpinakiem

  • 4 porcje
  • Czas: 45 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 200 g Panierki panko House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku
  • 15 g Pasty miso House of Asia
  • 50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara
  • 600 g filetu z dorsza
  • 2 jajka 
  • 100 g maki pszennej 
  • 200 g liści szpinaku 
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 
  • 500 ml oleju 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Szczypta cukru

Składniki:
Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem, następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 
Na drugiej patelni na oleju podsmaż pastę z czosnku, następnie dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną wcześniej rybą.  

Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 30 minut
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:
2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia
2 świeże piersi z kaczki

Marynata:

  • 3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos: 

  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody

Sposób przygotowania: 
Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną. 
Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

  • Ilość porcji: 2  
  • Czas: 25 minut 

Składniki:

  • 6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
  • 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 pierś z kaczki
  • Dymka pokrojona w słupki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z buraków: 

  • 1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego 
  • 1 ugotowany burak pokrojony w słupki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 4 cm białej części pora pokrojonej w słupki
  • Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
  • 1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania: 
Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake

  • Ilość porcji: 6
  • Czas: 30 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
  • 2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
  • ½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
  • 1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food 
  • 1 kg schabu środkowego 
  • 2 cebule drobno pokrojone 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 
  • 1 żółtko 

Marynata:

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • Pieprz czarny do smaku 

Sos: 

  • 150 ml Sosu teriyaki House of Asia
  • 100 ml wody 

Sposób przygotowania: 
Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 
Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia.  Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem. 

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%