Zamknij

Co wspólnego ma gęś ze świętym Marcinem?

08:42, 10.11.2023 Aktualizacja: 08:42, 10.11.2023
Skomentuj

Przyjrzyjmy się fascynującej historii gęsi, szczególnie w kontekście święta świętego Marcina, które przypada na dzień 11 listopada. Od starożytnego Rzymu po współczesną Polskę, gęś zajmuje wyjątkowe miejsce w kulturze i kulinariach. Przeanalizujemy również, dlaczego warto przywrócić tradycję spożywania gęsiny podczas tego święta.

Kapitolińskie gęsi Ratują Rzym: Legenda z IV wieku p.n.e.

Legenda o gęsiach kapitolińskich sięga czasów, gdy plemiona celtyckie zaatakowały Rzym. Jedno wzgórze, Kapitol, pozostało niezdobyte dzięki gęsiom żyjącym przy świątyni Junony. Ich krzyk obudził obrońców, udaremniając plany barbarzyńców. Od tego czasu gęsie stały się symbolem miasta i cieszyły się niemal kultowym szacunkiem mieszkańców.

Święty Marcin i gęś: Mistyczne połączenie

Święty Marcin, urodzony w roku 316, zyskał sławę dzięki aktowi miłosierdzia wobec zmarzniętego biedaka. Po tym wydarzeniu postanowił poświęcić życie, stając się biskupem Tours. Jego wspomnienie obchodzone 11 listopada, stało się okazją do radosnych obchodów i spożywania gęsi, uważanej za najlepszą właśnie w listopadzie.

Tradycja spożywania gęsi w polskim Kalendarzu Świątecznym

W Polsce, zwłaszcza w Wielkopolsce, obchody Świętego Marcina to nie tylko jarmarki i słodkie rogale, ale także tradycyjne jedzenie. W ostatnich latach stowarzyszenie Slow Food Polska zachęca do powrotu do korzeni, promując spożywanie pieczonej gęsi w dniu 11 listopada.

Polska - liderem hodowli gęsi w Europie

Niewielu zdaje sobie sprawę, że Polska od wieków jest potęgą w hodowli gęsi. Tradycja ta sięga XVII wieku, osiągając rozkwit w XIX wieku, kiedy rocznie eksportowano ponad trzy i pół miliona żywych gęsi. Dziś Polska jest liderem w produkcji gęsiny w Europie, szczególnie cenionej za jakość mięsa gęsi owsianej.

Ekologiczna hodowla i tradycja

Hodowla gęsi w Polsce wyróżnia się ekologicznym podejściem. Ptaki korzystają z zielonych wybiegów, pastwisk, a ich dieta opiera się na naturalnych paszach. Efektem tego jest mięso gęsi owsianej, bogate w kwas nienasycony, witaminy i składniki mineralne. Zdrowe tłuszcze zwierzęce zawarte w gęsim sadle stanowią dodatkową wartość odżywczą.

Święty Marcin - Patron wina i tradycji winnej

Święty Marcin to także patron winiarzy, a tradycja picia młodego wina 11 listopada zyskuje popularność w Polsce. Coraz więcej winnic oferuje świętomarcińskie trunki, doskonale komponujące się z pieczoną gęsiną.

Przepis na tradycyjną gęś po krakowsku: Smak, Zapach, Tradycja

Zakończmy naszą podróż kulinarną przepisem na tradycyjną gęś po krakowsku.

  • wybierz gęś ważącą 35 kg,
  • przypraw ją majerankiem, papryką, pieprzem, cząbrem, tymiankiem.
  • napełnij ją aromatycznym farszem z kaszy krakowskiej, grzybów i ziół.
  • piecz w piekarniku, podlewając sosem, aż mięso stanie się soczyste.
  • podawaj z pieczonymi ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą.
(A.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%