Zamknij

Czego unikać w diecie, by mieć więcej energii i lepszy nastrój - Poradnik

artykuł sponsorowany + 09:00, 20.06.2025 Aktualizacja: 09:58, 08.07.2025
Obraz Myriams-Fotos z Pixabay Obraz Myriams-Fotos z Pixabay

Wiele osób poszukuje sposobów na poprawę samopoczucia i zwiększenie poziomu energii w ciągu dnia. Jednym z kluczowych czynników, który ma na to ogromny wpływ, jest oczywiście dieta. To, co jemy, może działać jak paliwo, czyli dawać nam moc do działania albo przeciwnie, odbierać siły i obniżać nastrój. Poniżej przedstawiamy kilka produktów i nawyków żywieniowych, których warto unikać, jeśli zależy wam na lepszym funkcjonowaniu na co dzień.

Przetworzona żywność i nadmiar cukru - Pułapki szybkiej energii

Produkty wysoko przetworzone, tj. fast foody, słodkie napoje gazowane, chipsy czy gotowe dania z długim terminem ważności, często są pełne rafinowanego cukru, soli, tłuszczów trans i sztucznych dodatków. Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wydawać się wygodnym i szybkim rozwiązaniem, w dłuższej perspektywie odbijają się negatywnie na naszym samopoczuciu.

Spożywanie dużych ilości cukru powoduje gwałtowne skoki glukozy we krwi. Te zaś chwilowo dodają energii, ale szybko prowadzą do spadku cukru, a wraz z nim do uczucia zmęczenia, rozdrażnienia, a nawet stanów lękowych. Tzw. huśtawka cukrowa obciąża też trzustkę i sprzyja insulinooporności. Te dolegliwości prowadzą natomiast do poważniejszych problemów zdrowotnych.

Zamiast tego warto sięgać po naturalne źródła energii jak choćby owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy czy warzywa strączkowe. Ich trawienie jest wolniejsze, dając stabilniejszy poziom glukozy i dłużej utrzymującą się energię.

Brak zdrowych tłuszczów i nadmiar kofeiny

Tłuszcze przez lata miały złą reputację, kojarzone były głównie z przybieraniem na wadze i chorobami serca. Tymczasem coraz więcej badań pokazuje, że zdrowe tłuszcze, są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, gospodarki hormonalnej oraz zdrowia psychicznego. Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne m.in. w tłustych rybach, oleju lnianym, siemieniu lnianym i orzechach włoskich, mają działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.

Ich niedobór zwiększa ryzyko depresji, obniżenia koncentracji oraz chronicznego zmęczenia. Włączenie tych składników do codziennej diety może poprawić nastrój, pamięć oraz ogólną odporność na stres. Co z kawą?

Choć kawa często wydaje się szybkim sposobem na pobudzenie, jej nadmiar może powodować uczucie niepokoju, problemy ze snem i późniejsze spadki energii. Zamiast sięgać po kolejną filiżankę espresso, lepiej zadbać o nawodnienie i sen. To właśnie one mają trwały wpływ na naszą witalność.

Rozmaite niedobory - To w nich tkwi problem

Witaminy z grupy B, magnez, żelazo czy cynk to tylko niektóre ze składników, których braki mają fatalne skutki. Mogą skończyć się przewlekłym zmęczeniem, problemami z koncentracją, apatią czy pogorszeniem nastroju. Ich naturalnym źródłem są m.in. brokuły, jarmuż, kasze, orzechy, pestki dyni, rośliny strączkowe i owoce jagodowe.

W tym kontekście można zauważyć, że nasz sposób odżywiania ma większe znaczenie, niż przypuszczamy. Wpływa nie tylko na ciało, ale też na psychikę. Nie inaczej jest w przypadku zawodniczek i sportowców, dbających o każdy element swojego żywienia. Śledząc Mistrzostwa Europy Kobiet, nietrudno zauważyć, że topowe drużyny podkreślają rolę zbilansowanej diety w budowaniu wytrzymałości, koncentracji i odporności na stres.

Zadbana dieta to jeden z najprostszych i najbardziej skutecznych sposobów, by zwiększyć poziom energii, poprawić nastrój i wspierać zdrowie psychiczne. Rezygnacja z przetworzonej żywności, ograniczenie cukru i kofeiny, dostarczenie zdrowych tłuszczów to podstawa. Nie zapominajcie o regularnych posiłkach bogatych w błonnik i witaminy.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%