Jeśli od rana nie masz czasu i przez to pomijasz śniadanie lub jesz wypieki cukiernicze czy gotowe przekąski, koniecznie to zmień. Nie musisz wstawać wcześniej. Wystarczy, że pomyślisz o śniadaniu już dzień wcześniej i przygotujesz je wieczorem.
Świetnym wyborem może być nocna owsianka, pudding chia z owocami czy kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami i źródłami białka oraz zdrowych tłuszczów. Wystarczy, że od rano sięgniesz po gotowy posiłek i spokojnie rozpoczniesz dzień.
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, ale zależy Ci na zdrowej diecie przez cały dzień, warto rozważyć skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Dobrze zbilansowana dieta pudełkowa dostarczy Ci odpowiednią ilość kalorii, makroskładników i mikroelementów, a do tego nie będziesz spędzać wielu godzin w kuchni.
Wybierz catering, który stawia na świeże składniki, naturalne produkty i oferuje zróżnicowane menu. Przykładową ofertę dla osób z Bielska-Białej znajdziesz na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/bielsko-biala/.
Doskonałym sposobem na oszczędność czasu i zdrowe jedzenie jest wcześniejsze przygotowanie posiłków. Następnie możesz je zawekować, aby cieszyć się sezonowymi smakami nawet w środku zimy. Co można wekować? W tej formie świetnie sprawdzą się dania jednogarnkowe, zupy krem, leczo czy sosy do makaronu. Wystarczy podgrzać zawartość słoika, dodać ulubione dodatki i gotowe! Dzięki temu będziesz mieć pod ręką zdrowy posiłek, nawet gdy nie masz czasu na gotowanie.
Nie każdy gotowiec w sklepie jest niezdrowy. Jednak musisz poświęcić trochę czasu na analizę składów. Warto sięgać po gotowe sałatki, hummus, pasty warzywne, gotowane strączki czy produkty pozbawione konserwantów i zbędnych dodatków – najlepiej takie z krótkim terminem ważności. Bądź czujny i najlepiej nie jedz gotowców z supermarketu zbyt często, niech to będzie jedynie opcja awaryjna, gdy nie masz czasu.
Mrożenie posiłków czy półproduktów to również dobry sposób, gdy nie masz czasu na gotowanie. Przygotuj większą porcję obiadu i zamroź część na później. Świetnie sprawdzą się do tego dania typu curry, gulasze, pierogi, potrawy mięsne czy zupy. Wystarczy je rozmrozić i podgrzać, by w kilka minut cieszyć się domowym i zdrowym posiłkiem. Mrożonki to także świetny sposób na szybkie śniadania i przekąski – warto mieć pod ręką porcje owoców do koktajli czy mrożone warzywa, które można dodać do zupy czy makaronu, aby zaoszczędzić czas na gotowaniu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bielskirynek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz