Zamknij

Potrawy pełne witamin z wiosennych ziół

18:04, 05.04.2022 . Aktualizacja: 18:10, 05.04.2022
Skomentuj Potrawy pełne witamin z wiosennych ziół Potrawy pełne witamin z wiosennych ziół

Wiosna w tym roku rozpoczęła się wyjątkowo ciepło i słonecznie, a to spowodowało wysyp wiosennych ziół. W dawnej Polsce, dzięki tym często niechcianych w ogrodach chwastom, mogło odżywić się i przetrwać trudny czas przedwiośnia wiele pokoleń ludności wiejskiej.

Powszechnie zbierano podagrycznik, lebiodkę, gwiazdnicę, pokrzywę, szczaw, szczawik zajęczy, podbiał, rzeżuchę, łopian, żywokost, bluszczyk kurdybanek, tatarak a nawet stokrotki. Zjadano młode listki, pędy i łodygi drzew. Pozyskiwano sok z klonu, brzozy i grabu. Pieczono korzenie żywokostu i kłącza pałki szerokolistnej. Na pajdę chleba dawano posiekane surowe liście czosnku niedźwiedziego czy fiołków leśnych.

Nie sposób opisać w jednym artykule zastosowanie i sposób przyrządzania wszystkich roślin a więc skupmy się na tych rosnących najpowszechniej i łatwych do rozpoznania:

PODAGRYCZNIK jest zielem bardzo bogatym w potas i witaminę C a także zawiera liczne składniki usuwający kwas moczowy z organizmu. Sama nazwa wskazuje, że oprócz odżywienia przyniesie ulgę osobom cierpiącym na podagrę. Należy zbierać młody listki wraz z ogonkami. To dzikie warzywo jest nadal jedzone na niektórych obszarach Ukrainy i Białorusi. Aromatem przypomina seler i pietruszkę więc z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do posypania gulaszu czy zup.

ZIARNOPŁON WIOSENNY to drobna roślinka z jaskrawymi żółtymi kwiatami występująca pospolicie na łąkach, poboczach dróg i w ogrodach. Należy zbierać tylko listki bez kwiatów i najlepiej przed kwitnieniem. Liście przypominają smakiem szpinak a widoczne małe bulwki mogą zastąpić włoskie kapary. Niektórzy naukowcy twierdzili, że surowa roślina może być w większych dawkach trująca ale ostatecznie nie znalazło to potwierdzenia w najnowszych badaniach. Jeśli jednak ktoś z Państwa ma wrażliwy żołądek można zebrane liście przelać na sicie wrzątkiem lub spożywać tylko w gotowanych potrawach. Ziarnopłon należy do ziół odtruwających organizm i jednocześnie bogatych w białko. Może być dodatkiem do zupy szpinakowej, placków ziemniaczanych czy jako składnik świeżych sałat.

POKRZYWA jest szczególnie bogata w witaminę C (aż do 270 mg/100 g a więc wartością zbliżona do świeżej natki pietruszki) , karoten, witaminę K, żelazo, krzem, wapń, magnez, mangan, potas, fosfor, miedź, tiaminę, histaminę i kwas mrówkowy (substancje, które nas „parzą”), kwas foliowy i wiele innych…W ziołolecznictwie ma szerokie zastosowanie ale te, które obecnie przydadzą się prawie każdemu z nas to wzmocnienie wyjałowionego organizmu po zimie i zwiększenie odporności. Pokrzywa była kiedyś użytkowana  jako roślina włóknista. Podczas I wojny światowej państwa centralne używały jej do wyrobu tkanin odzieżowych dla wojska. Młode listki można dodać do kaszy, ziemniaków, jajecznicy, zup i twarogów. Napar spożywany w ilości dwóch szklanek dziennie przez okres 3-4 tygodni uzupełni nasze braki mineralno-witaminowe i doda sił.

Polecam Państwu włączenie do wiosennego menu poniższe dania:

Sałatka wiosenna oczyszczająca dr Henryka Różańskiego

Świeże ziele ziarnopłonu - 1 część, młode pędy pokrzywy - 2 części, skiełkowaną rzeżuchę – 1 część, młode pędy bluszczyka kurdybanka lub przetacznika wiosennego (albo innego gatunku Veronica kwitnącego wiosną) – 1 część posiekać nożem, zakropić sokiem z cytryny, dodać kefir naturalny i miód, wymieszać, odstawić na pół godziny. Spożywać 1 raz dziennie rano. Sałatka działa odtruwająco, wzmacniająco, odżywczo i immunostymulująco (podnosi odporność na infekcje).

Polecam tę sałatkę osobom mającym zaburzenia metaboliczne, choroby skóry, włosów, układu oddechowego, choroby reumatyczne i cierpiącym na ogólne osłabienie.

Kartoflanka z pokrzywami

Dwie garści młodych pokrzyw, cebula, ząbek czosnku, marchewka, 1 litr bulionu warzywnego lub z drobiu, 2 duże ziemniaki, przyprawy do smaku według upodobania, 1 łyżka śmietany, oliwa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie a następnie dodać pokrojoną pokrzywę i krótko poddusić. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać bulionem. Gotowa pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować z 1 łyżką śmietany. Doprawić do smaku.

Smacznego!

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%