Zamknij

Co robić, by pamiętać lepiej?

09:26, 05.01.2022 Katarzyna Gruisen Aktualizacja: 10:23, 05.01.2022
Skomentuj Co robić by pamiętać lepiej? Co robić by pamiętać lepiej?

Co robić by pamiętać lepiej?

Coraz częściej słyszymy o problemach z pamięcią u seniorów. Nie zawsze jest to wynik choroby, ale znacznego postępu medycyny w ostatnich dekadach, które wypłynęło na wydłużenia życia o około 10 lat. Obecnie w większości krajów europejskich statystyczna kobieta dożywa do 85, zaś mężczyzna do 81 roku życia. Za pogorszenie pamięci wraz z upływającymi latami życia odpowiada malejąca liczba połączeń między neuronami oraz słabnąca otoczka mielinowa. Dodatkowo do zaburzeń procesów myślenia mogą dołączyć się choroby układu nerwowego (np. Alzheimer, miażdżyca naczyń mózgowych).

Nie jesteśmy jednak zupełnie bezradni wobec tych niechcianych zmian. Oprócz ziół poprawiających krążenie mózgowe i pracę układu nerwowego istnieje szereg czynników wpływających na naszą pamięć:

  • aktywność fizyczna – udowodniono, że regularne ćwiczenia pozytywnie wpływają na koordynację ruchów i procesy poznawcze.
  • Wysiłek umysłowy – Krzyżówki, gra w karty, scrabble, czytanie, nauka języków obcych, rozmowa
  • Odpowiednia dieta – dobrej jakości oleje roślinne, owoce i warzywa
  • Walka ze stresem – który powoduje podwyższenie poziomu kortyzolu i w rezultacie uszkodzenia neuronów.
  • Zerwanie z rutyną – zmiana rozkładu dnia, ułożenie przedmiotów w domu, mycie zębów lewą ręką
  • Spożywanie witamin z grupy B i magnezu.

Zioła wpływające na poprawę pracy układu nerwowego i krążenia mózgu to:

  • ostrokrzew paragwajski (Yerba Mate),
  • stroiczka,
  • bakopa,
  • miłorząb,
  • wąkrota azjatycka,
  • cytryniec chiński,
  • żeń-szeń,
  • eleuterokok,
  • różeniec górski,
  • aralia mandżurska,
  • trawka cytrynowa,
  • dziurawiec,
  • ruta,
  • głóg.

Jednym z rozpowszechnionych ziół jest Yerba Mate działająca niewątpliwie psychostymulująco, co było wykorzystywane przez Indian zamieszkujących Amerykę Południową. Oprócz działania poprawiającego samopoczucie i podnoszącego wydolność fizyczną oraz psychiczną ostrokrzew paragwajski znosi wzdęcia i leczy biegunki. Ułatwia zapamiętywanie, uczenie się i odtwarzanie wcześniejszych informacji. Yerba Mate lepiej smakuje z plasterkiem cytryny i miodem ,a jeszcze lepiej zadziała pomieszana z arniką, miłorzębem i dziurawcem.

Zwiększa działanie leków przeciwbólowych (Ibuprofen, Paracetamol, Salicylany, Antypiryna). Napar uzyskany z dobrej jakości zioła jest słomkowo-zielony, a po kilkudziesięciu minutach ciemnieje nie tracąc przy tym swoich właściwości pobudzających. Dodając hibiskus czy owoce głogu wzbogacimy napój o cenne antocyjany i flawonoidy.

Ciekawymi właściwościami adaptogennymi obok różeńca i eleuterokoku, wyróżnia się wąkrota azjatycka. Poprawia samopoczucie, zmniejsza objawy stresu i dodaje odwagi. Wspomaga procesy uczenia się, kojarzenia, ułatwia koncentrację i przystosowanie się do nowych warunków otoczenia (np. przeprowadzka do nowego miejsca, wyjazd do sanatorium, pobyt w szpitalu). Przy okazji przyspieszy wchłanianie się obrzęków po kontuzjach i zwiększy syntezę kolagenu wpływając na poprawę jakości skóry, ścięgien i chrząstek. Polecam sięgać po samodzielnie wykonane nalewki alkoholowe lub napary z dobrej jakości suchego ziela.

Dobrze wszystkim znany dziurawiec kojarzony z ziołem wątrobowym ma w sobie hiperycynę i ksantony – substancje przywracające chęć do życia, uspokajające i poprawiające proces zapamiętywania. Dziurawiec podnosi stężenie dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i glutaminianu wyzwalających zadowolenie, radość i euforię. Aby uzyskać powyższe efekty należy macerować świeże ziele dziurawca w oleju winogronowym przez min. 3 tygodnie, a następnie spożywać powstały wyciąg w ilości 2-3 łyżeczek dziennie. Efekt terapeutyczny jest widoczny średnio po 3 tygodniach. Podobnie zadziała nalewka alkoholowa z dziurawca. Napary z suchego dziurawca mają działanie głównie żółciopędnie i nie spełnią funkcji wspomagających układ nerwowy.

Na koniec podaję Państwu recepturę mieszanki ziołowej stosowanej w miażdżycy naczyń mózgowych autorstwa prof. Aleksandra Ożarowskiego:

  • Liść ruty – 1 garść
  • Owoc kminku – 2 garści
  • Kwiat głogu – 2 garści
  • Liść melisy – 2 garści
  • Korzeń kozłka lekarskiego – 2 garści

Dwie łyżki ziół zalać dwoma szklankami wrzątku i parzyć 30 min pod przykryciem. Napar przecedzić, delikatnie podgrzać i przelać do termosu. Zioła wypić w trzech porcjach w ciągu dnia.

(Katarzyna Gruisen)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%