Coraz częściej słyszymy o problemach z pamięcią u seniorów. Nie zawsze jest to wynik choroby, ale znacznego postępu medycyny w ostatnich dekadach, które wypłynęło na wydłużenia życia o około 10 lat. Obecnie w większości krajów europejskich statystyczna kobieta dożywa do 85, zaś mężczyzna do 81 roku życia. Za pogorszenie pamięci wraz z upływającymi latami życia odpowiada malejąca liczba połączeń między neuronami oraz słabnąca otoczka mielinowa. Dodatkowo do zaburzeń procesów myślenia mogą dołączyć się choroby układu nerwowego (np. Alzheimer, miażdżyca naczyń mózgowych).
Nie jesteśmy jednak zupełnie bezradni wobec tych niechcianych zmian. Oprócz ziół poprawiających krążenie mózgowe i pracę układu nerwowego istnieje szereg czynników wpływających na naszą pamięć:
Jednym z rozpowszechnionych ziół jest Yerba Mate działająca niewątpliwie psychostymulująco, co było wykorzystywane przez Indian zamieszkujących Amerykę Południową. Oprócz działania poprawiającego samopoczucie i podnoszącego wydolność fizyczną oraz psychiczną ostrokrzew paragwajski znosi wzdęcia i leczy biegunki. Ułatwia zapamiętywanie, uczenie się i odtwarzanie wcześniejszych informacji. Yerba Mate lepiej smakuje z plasterkiem cytryny i miodem ,a jeszcze lepiej zadziała pomieszana z arniką, miłorzębem i dziurawcem.
Zwiększa działanie leków przeciwbólowych (Ibuprofen, Paracetamol, Salicylany, Antypiryna). Napar uzyskany z dobrej jakości zioła jest słomkowo-zielony, a po kilkudziesięciu minutach ciemnieje nie tracąc przy tym swoich właściwości pobudzających. Dodając hibiskus czy owoce głogu wzbogacimy napój o cenne antocyjany i flawonoidy.
Ciekawymi właściwościami adaptogennymi obok różeńca i eleuterokoku, wyróżnia się wąkrota azjatycka. Poprawia samopoczucie, zmniejsza objawy stresu i dodaje odwagi. Wspomaga procesy uczenia się, kojarzenia, ułatwia koncentrację i przystosowanie się do nowych warunków otoczenia (np. przeprowadzka do nowego miejsca, wyjazd do sanatorium, pobyt w szpitalu). Przy okazji przyspieszy wchłanianie się obrzęków po kontuzjach i zwiększy syntezę kolagenu wpływając na poprawę jakości skóry, ścięgien i chrząstek. Polecam sięgać po samodzielnie wykonane nalewki alkoholowe lub napary z dobrej jakości suchego ziela.
Dobrze wszystkim znany dziurawiec kojarzony z ziołem wątrobowym ma w sobie hiperycynę i ksantony – substancje przywracające chęć do życia, uspokajające i poprawiające proces zapamiętywania. Dziurawiec podnosi stężenie dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i glutaminianu wyzwalających zadowolenie, radość i euforię. Aby uzyskać powyższe efekty należy macerować świeże ziele dziurawca w oleju winogronowym przez min. 3 tygodnie, a następnie spożywać powstały wyciąg w ilości 2-3 łyżeczek dziennie. Efekt terapeutyczny jest widoczny średnio po 3 tygodniach. Podobnie zadziała nalewka alkoholowa z dziurawca. Napary z suchego dziurawca mają działanie głównie żółciopędnie i nie spełnią funkcji wspomagających układ nerwowy.
Na koniec podaję Państwu recepturę mieszanki ziołowej stosowanej w miażdżycy naczyń mózgowych autorstwa prof. Aleksandra Ożarowskiego:
Dwie łyżki ziół zalać dwoma szklankami wrzątku i parzyć 30 min pod przykryciem. Napar przecedzić, delikatnie podgrzać i przelać do termosu. Zioła wypić w trzech porcjach w ciągu dnia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz